Šikana v Městské policii v Hradci Králové

Hradec Králové - Zaměstnanci Městské policie v Hradci Králové si stěžují na šikanu nadřízených. Ti podle nich donutili k odchodu několik schopných strážníků, kteří vystudovali vysokou školu. Strážníci si stěžují, že je nadřízení nezákonně sledují a to i v soukromí. Podle nich je u městské policie atmosféra strachu.

Špiclují a šikanují nás nadřízení, popisují ve svých stížnostech primátorovi hradečtí strážníci. „Dokonce byli někteří pracovníci vysílání do jednoho obchodního domu, aby ze záznamů průmyslových kamer zjistili, jestli se tam nepohybuji. Z jejich strany je to naprosto nelegální vůči mé osobě, je to zasahování do mého soukromí,„ říká bývalý strážník Městské policie v Hradci Králové Michal Šorm a pokračuje: “Pokud vás někdo kontroluje a je v civilu ve svém autě schován na parkovišti a čeká, jestli uděláte, co máte a kam se hnete, tam máte toho člověka v patách, tak mi to přijde ponižující."

„Na druhého kolegu byly vytvářené nátlaky tím, že byl o nočních službách sledován, čím byl také nasměrován k tomu, aby se rozhodnul odtud odejít. Teď je tvořen nátlak v prvé řadě na vysokoškolsky vzdělané lidi, aby od městské policie odešli a do vedení se dostali středoškolsky vzdělaní lidé, kteří teď nepotřebují mít kolem sebe vysokoškoláky. Mají totiž pocit ohrožení,” dodává nejmenovaný strážník Městské policie v Hradci Králové.

Zkušeným strážníkům vadí, že vystudovali vysokou školu, někteří na náklady města, a nadřízení, které nepovažují za odborníky, se jich teď chtějí zbavit. Nedávno jmenovaný zástupce ředitele Pavel Bokůvka, kterého strážníci činí za problémy odpovědným, rozhovor odmítl. Ředitel Hloušek ho slíbil, ale pak vzkázal, že se nebude vyjadřovat. I když strážníci adresovali stížnosti primátorovi, ten řekl, že je nečetl, protože se k němu nedostanou. Všechny hned míří na odbor kontroly magistrátu.

„Já o tom skutečně nic nevím,” brání se velitel městské policie a primátor Hradce Králové Otakar Divíšek. Pokud strážníci svá obvinění prokážou, hodlá se tím primátor ještě zabývat.