Ve sporu o teplo v Liberci stále není jasno

Liberec - Teplárna v Liberci stále nemá smlouvy na novou topnou sezónu s více než pětinou svých zákazníků, dohody už přitom měly být dávno hotovy. Problém je v tom, že na podmínky teplárny nechce přistoupit několik bytových družstev. Nespokojená družstva podmiňovala podpis nových smluv auditem, který by měl podle nich rozkrýt hospodaření teplárny a přijít na případné pochybení při tvorbě cen. Je tedy třeba vyřešit dilema, zda audit bude, nebo nebude.

Bez podepsané smlouvy nemůžeme teplo ze zákona nikomu dodat, varuje teplárna. Pokud se v nejbližší době se vzbouřenými zástupci bytových družstev nedohodne, chce se s jednotlivými domácnostmi domluvit sama. Místopředseda představenstva společnosti Teplárna Liberec Tomáš Balcar uvedl, že pokud k dohodě opravdu nedojde, osloví teplárna přímo jednotlivé subjekty: majitele a správce objektů, případně sdružení vlastníků objektů a nabídne jim možnost podepsat smlouvu individuálně. Rozhodně není v zájmu společnosti způsobit jakýkoli negativní dopad na zákazníky.

Mnoho času přitom teplárně nezbývá, smlouvy musí uzavřít ještě před koncem roku a nechat je schválit Energetickým regulačním úřadem. Protestující bytová družstva ale zatím stojí na svém, předseda SBD Pozemní stavby Liberec Victor Šálek vysvětlil: „Teplárna svůj problém s nárůstem nákladů řeší tím, že ho přehrává na odběratele a s tím nemůžeme souhlasit.“ V případě nedohody je podle družstev jediná cesta: hromadné odpojení od teplárny a výstavba vlastních plynových kotelen.

Přestože s jeho důvody teplárna nesouhlasí, bere podle místopředsedy Balcara problém vážně.