Obyvatelé Koclířova v referendu odmítli výstavbu větrných elektráren

Koclířov (Svitavsko) - Lidé z Koclířova na Svitavsku odmítli v referendu, které se konalo souběžně s krajskými volbami, výstavbu větrných elektráren v katastru jejich obce. Proti výstavbě se vyslovilo 206 obyvatel z celkem 395 hlasujících. Referenda se zúčastnilo přibližně přes 70 procent z celkem 560 voličů.

Voliči odevzdali celkem 379 planých hlasů. Pro výstavbu větrníků v katastru obce bylo 172 lidí, jeden se zdržel hlasování, řekl starosta obce Bohumil Kysilko.

Lidé z obce se obávají především narušení krajiny a nadměrného hluku, proti stavbě větrníků je i starosta obce, který například tvrdí, že v okolí obce není dostatečně silný vítr. „Stavbou by se také narušil krajinný ráz a podstatné je, že pokud by vláda přestala energie dotovat, tak investoři utečou a obec se bude muset zadlužit jen proto, aby větrníky odstranila,“ tvrdí Kysilko.

Referendum o výstavbě větrných elektráren se v Koclířově konalo již před třemi lety, i tehdy lidé větrníky odmítli. Proti elektrárnám se v minulém referendu vyslovilo 208 z 350 hlasujících.

Firma Větrná energie Morava tehdy plánovala postavit u obce osm až deset větrníků, obci slíbila jednorázový příspěvek 2,4 milionu korun a další přibližně milion každý rok. Kromě společnosti Větrná energie Morava usilují o výstavbu elektráren další čtyři subjekty. „Po komunálních volbách v roce 2006 se odsouhlasilo vyhlášení referenda, proto se hlasovalo znovu. Nyní je minimálně na dva roky jasné, že se větrníky v obci stavět nebudou,“ řekl Kysilko.

Větrná elektrárna
Zdroj: ČT24