Supermarket v Milevsku autobusové nádraží nenahradí

Milevsko (Písecko) - Obyvatelé Milevska na Písecku se v referendu vyslovili proti tomu, aby na místě tamního autobusového nádraží v centru města vznikl supermarket řetězce Lidl. Proti hlasovaly více než dvě třetiny voličů, referenda se zúčastnila necelá polovina obyvatel. Naplnily se tak snahy milevských, kteří proti stavbě obchodního centra dlouhodobě bojovali.

Volební účast dosáhla 49,7 procenta, čímž byl překročen zákonný limit 35 procent - výsledky plebiscitu jsou proto pro město závazné. Informoval o tom místostarosta Milevska Michal Polanecký. Celkem svůj hlas do urny vhodilo 3748 voličů, z toho 1069 bylo pro prodej pozemku. Celkem 2495 hlasů bylo proti, což je 33,1 všech lidí s volebním právem ve městě.

Řetězec sice přislíbil, že budova nákupního centra by neměla klasický typizovaný vzhled a snažila by se s centra města vhodně splynout, lidé přesto sbírali podpisy pro petici, kterých bylo nakonec kolem tří tisíců. Argumentovali tím, že nelze smlouvou zaručit, jak investor s pozemkem naloží. Zastupitelé města proto v září rozhodli, že lidé mohou o vzniku obchodního centra rozhodnout v referendu společně s krajskými volbami.

Výsledky hlasování jsou pro město závazné dva roky. „Nesmíme vypsat záměr na prodej, o který nás žádala společnost Lidl. Akorát to vychází na konec našeho volebního období, takže to bude plynule navazovat na novou generaci zastupitelů,“ vysvětlil Polanecký. Obchodní řetězec byl přitom jediným zájemcem o lukrativní pozemky ve městě - předpokládají totiž investici kolem sta milionů korun.

V Milevsku o podobě centra rozhodne referendum.
Zdroj: ČT24