Snížení cen tepla v Liberci je v nedohlednu

Liberec - Budou se v Liberci a blízkých Vratislavicích snižovat ceny tepla? Na odpověď teď netrpělivě čekají všichni odběratelé Teplárny Liberec. Ti stále upozorňují na to, že teplo kupují dlouhodobě za nejvyšší ceny v zemi. Teď jim svitla naděje - teplárnu koupil nový majitel.

Teplárna Liberec vloni zdražila hned dvakrát a to ze 440 na 532 Kč za gigajoul. Pro bytová družstva a majitele domů byly přitom ceny už předtím neúnosné. Odběratelé v Liberci a Vratislavicích platí za teplo nejvíce v zemi. Někteří odběratelé dodávají, že výdaje za teplo jsou nejvyšší ze všech plateb kolem bydlení. Lidé v bytech v některých případech platí více než ti, kteří vytápí vícepatrový domek vlastním kotlem.

Na podzim se od teplárny kvůli vysokým cenám začaly odpojovat první domy. „Pokud bude padesát malých kotelen s malými komíny, tak tady toho prachu bude víc, než když bude jedna teplárna s jedním komínem. Ale s tou cenou je potřeba něco dělat,” vysvětluje pohnutky nájemníků obytných domů předseda Stavebního bytového družstva Liberec Miroslav Matějka. Shoduje se s ním i předseda Stavebního bytového družstvo Vackova Pavel Hruška.

Na začátku roku ale většinový podíl Teplárny Liberec koupil nový majitel. Odběratelé nyní doufají, že ceny sníží. Podle předsedy dalšího bytového družstva Victora Šálka teď změna majitele vytvoří pro ředitele teplárny mnohem větší prostor k vyjednávání o cenách, než měl v minulém roce.

„Ty ceny odpovídají nákladové struktuře teplárny jako takové. My bychom je nejraději udrželi tak, jak jsou a případně s nimi šli i dolů, ale to je jenom přání,” řekl dnes ČT po telefonu jednatel nového vlastníka MVV Energie CZ Václav Hrach.

Zisky teplárny od loňského října nedosahují ani 70 procent původního plánu. Podle odborníků se v takové situaci snížení cen očekávat nedá.