Zvířecí hřbitov v Praze je už plný

Praha - Hlavní město přišlo o jediný zvířecí hřbitov. Pražané už nemají kde pochovávat svoje domácí mazlíčky. Hřbitov v Bohnicích je totiž přeplněný a jeho rozšíření zatím není možné.

Za devět let existence našlo ve zdejším parku místo posledního odpočinku 1.700 domácích mazlíčků, a to nejen psů a koček. Zvířecí hřbitov je ale už zaplněný. Dnes odpoledne se tady rozloučili s posledním pejskem, Tadeášem. Pro jeho majitele byl Tadeáš člen rodiny, a proto pokládal za vhodné se s ním takto rozloučit. Většině Pražanů od nynějška nezbývá, než mrtvé zvíře někam pokoutně zakopat nebo odvést do kafilérie. „Zvíře necháte u veterináře, v kafilérii ho pak uvaří, rozemelou ho, udělají z něj kostní moučku nebo hnojivo. To je ekonomie,” vysvětluje, jak skončí domácí mazlíčci, provozovatel zvířecího hřbitova Pavel Lukáš.

Lukáš původně zamýšlel hřbitov podle potřeby dál rozšiřovat, jenže sousední parcely Pozemkový fond předloni převedl v rámci restituce. Že šlo o neoprávněný postup, zjistilo až jeho nové vedení. „Pozemkový fond tuto převodní smlouvu zažaloval. V současné době je nařízeno na 12. ledna soudní jednání v této věci a čekáme na obdržení rozsudku,” uvedla mluvčí Pozemkového fondu Kornelie Šichorová.

Vedení města přislíbilo, že se bez ohledu na výsledek soudu pokusí najít jiný prostor. „Určitě se budeme snažit tuto chybějící službu pro naše obyvatele nahradit, to znamená, že hledáme nějaký jiný vhodný pozemek,” přislíbil radní Milan Richter.

Služeb zvířecího hřbitova využila také řada osobností z kultury a politiky. Odpočívá tu například pejsek bývalého primátora Jana Kasla nebo expremiéra Jiřího Paroubka.