Božídarská pošta používá unikátní vánoční razítko

Západní Čechy - Tisíce dětí a dospělých i letos poslaly svá vánoční přání na Boží Dar v Krušných horách. Tamní pošta je totiž označuje unikátním razítkem s vánočním motivem. Každý rok se mění a zájem o něj mají sběratelé po celém světě.

Od začátku prosince na poště na Božím Daru museli orazítkovat tisíce pohlednic a přání. Letošní motiv razítka je nemluvně v zavinovačce. Zájem o něj opět překonal rekord, přišlo přes 500 kilogramů zásilek. Poprvé pomáhala i pošta v nedalekém Ostrově, která božídarské poště dodala brigádníky, kteří pomáhali množství zásilek orazítkovat.

Nejvíc dopisů Ježíškovi posílají děti. Přejí si hlavně hračky, mobily a počítačové hry. Vedoucí pošty Gabriela Slavíková byla podle svých slov překvapena, že děti kromě dárků si i přejí zdraví pro rodiče, nebo aby našly pod stromečkem sourozence.

O unikátní vánoční razítko mají zájem také různí sběratelé z celého světa. „Přání jsme posílali do Jižní Afriky, na Nový Zéland, do Anglie, Ameriky a hodně posíláme do Německa,” uvedla Slavíková.

Příležitostné poštovní razítko se u nás používá hlavně při výjimečných událostech. Každoročně se opakují jen tři. Na Božím Daru se vánoční pohledy razítkují od začátku devadesátých let, souběžně s touto tradicí vznikly velikonoční tradice v Kraslicích a Valentýnská na poště v Milostíně.

Zájemci o unikátní vánoční razítko mohou svá přání na božídarskou poštu posílat opět příští rok v prosinci.