Pražský magistrát plánuje pronájem opuštěných budov v centru města

Praha - Pražský magistrát chce po sestěhování svých odborů na jedno místo výhodně pronajmout deset budov, které už nepotřebuje. Paláce v centru města proto půjdou do veřejné soutěže. O některé z nich se bude možné ucházet už na začátku příštího roku.

Za Škodův palác v Jugmanově ulici, kam se většina odborů sestěhovala, magistrát za pronájem ročně zaplatí přes 200 milionů korun. A na to mu má vydělat pronájem objektů v centru města, které opustil. „Ten celkový efekt z výnosů z pronájmu musí být minimálně 100 milionů korun, což je výstup ze studie celé relokace úřadu,” upřesňuje náměstek primátora Pavel Klega.

Dvoukolové výběrové řízení se uskuteční hned na začátku nového roku. Jestli se městu podaří všechny objekty pronajmout, bude záležet na smluvních podmínkách, říkají realitní makléři. „Samozřejmě velice důležitý bude způsob jejich využití. Pokud by tam šla rekolaudace na nějaké lepší prostory, třeba na hotel, bylo by to jednodušší,” dodává ředitel realitní kanceláře Maxima David Černík.

I když jedním z nejdůležitějších kritérií má být cena, radní slibují, že budovy rozhodně nepronajmou pro kasina nebo nevěstince.

Někteří zastupitelé, například Jiří Witzany, se ale domnívají, že výnosy z pronájmů budou nakonec nižší než město původně předpokládalo. Kvůli vyšším výnosům bude vystěhovávání z atraktivních paláců pokračovat i příští rok. „Uvažujeme nad tím, že bychom ještě přemístili některé subjekty, které jsou s hlavním městem úzce svázány, jako je třeba Pražská vodohospodářská společnost nebo Technická správa komunikací,” dodává Klega. Podle mluvčí vodohospodářů Jany Stodolové už společnost se stěhováním počítá.

Pro některé městské organizace se magistrát pokusí najít vhodné objekty v centru města, jiné ale přestěhuje na okraj, například do budovy učiliště v Praze 3 na Jarově.