Celníci zabavili padělané zboží nabízené na internetu

České Budějovice - Prodejci padělků originálního zboží, kteří ho nabízejí přes internet, to nebudou mít v Česku lehké. Celníci mají za sebou první zásahy proti tomuto způsobu nabízení a prodeje padělků. Při raziích, které následovaly po sledování virtuálních obchodů nebo inzertních serverů, zabavili hlavně napodobeniny značkových hodinek. Jejich originály by stály miliony korun.

Může jít o obyčejný internetový obchod spravovaný ze soukromého bytu. Někdy jde dokonce o neregistrovaného člověka, který nabízí přiznané i nepřiznané plagiáty na inzertních serverech. V minulosti to byl prakticky nepostižitelný způsob prodeje padělků. Podle celníků se ale časy změnily. Proti prvním takovým prodejcům už zasáhli. Výsledek - pytle plné zdánlivě velmi drahého zboží. „Šlo především o hodinky světoznámých značek a držitelům práv na ochranných známkách by vznikla škoda přes 10 milionů korun,“ odhaduje Jaroslav Vlášek z Celního ředitelství České Budějovice.

Zásahy proti prodeji falzifikátů po internetu nejsou podle celníků neobvyklé. Přesun hromadně dováženého zboží z tržnic na internet přímo v Česku ale označují za novinku. Navíc sklady je daleko těžší odhalit. „V tomto případě šlo o obyčejný rodinný dům,“ říká celník Blažej Štícha. „V případě dovozu ze zahraničí mají celníci v současné době poměrně velké pravomoci,“ uvádí právník David Řezníček. „Obliba nakupování po internetu roste, a s tímto rostoucím trendem jdou i nákupy falzifikátů,“ potvrzuje obchodník a finanční analytik Pavel Šťastný.  

Způsob, kdy dovozci přivezou padělky v kontejnerech do Česka a až tady je prodávají po internetu, je zdánlivě nelogický. Falešné hodinky si může kdokoli objednat přímo z Asie. Jenže všechny balíčky ze zemí mimo Evropskou unii by měly projít kontrolou. A celníci se na určité poštovní zásilky zaměřují. „Při dovozu mimo EU by byly tyto padělky zachyceny na celní poště,“ naznačuje Jaroslav Vlášek.  

Na internetové obchody si už vyšlápli i přímo výrobci. Francouzský soud vyměřil například aukční síni eBay rekordní pokutu, v přepočtu více než 950 milionů korun, za to, že nabízela padělky výrobků firmy Luis Vuitton. Kolik dalších stránek celníci sledují, nesdělili. Objem prodeje se ale podle nich i oslovených počítačových expertů ještě zvýší před Vánocemi.