Ekologové a myslivci bojují o Ještěd

Liberec - Ekologové s myslivci se hádají o plot kolem pralesa na svazích Ještědu. Nimrodi tvrdí, že plot brání zvěři ve volném pohybu a ekologové zas namítají, že bez plotu by zvěř mladé sazenice zničila.

Měl by to být nový prales - místo, kde porostou stromy, které svahy Ještědu pokrývaly před tisíci lety. Zakoupený pozemek si ekologové oplotili, aby tak ochránili mladé sazenice před zvěří. Narazili však u myslivců, předseda mysliveckého sdružení Proseč pod Ještědem Josef Rozkovec uvedl: „Oplotila se zde obrovská plocha, která je pro zvěř překážkou. Zvěř má totiž naučené chodníky, které si vyšlapala.“ Plot ale nevadí jen myslivcům, námitky má i českodubský stavební úřad, který dokonce vydal exekuční příkaz, aby oplocení z lesa zmizelo. Jan Korytář ze Společnosti přátel přírody Liberec spokojený není: „To by znamenalo, že našemu sdružení se obstaví účty a na naše náklady se oplocenka zruší.“

Podle úředníků stojí oplocenka načerno, protože neprošla stavebním řízením. Že musí mít na plot povolení, ekologové vůbec netušili. Podle Korytáře je toto první oplocenka v kraji, která prochází procesem stavebního řízení, do této doby to nebylo zvykem. „Mám pocit, že ten zákon byl proti nám použit účelově,“ dodal.

Bez oplocení ztrácí celý projekt „nového pralesa“ smysl, brání se ekologové, sazenice by padly za oběť přemnožené zvěři. S tím souhlasí i inspekce životního prostředí, inspektor ochrany přírody ČIŽP Liberec Lukáš Hudec potvrdil, že pouhým odstraněním stávající stavby bez dalšího opatření by dozajista došlo k razantnímu nárůstu škod zvěří na výsadbách a přirozeném zmlazení a tím pádem k rušení obnovy lesa. Myslivci ale odkazují na znalecký posudek, že takhle rozsáhlé oplocení škodí zvěři v pohybu po lese, sdružení to odmítá. Inspekce teď vyzývá obě znesvářené strany ke kompromisu.

Další jednání o osudu oplocenky proběhne v polovině listopadu. Výsledek si však netroufá nikdo odhadnout, dohady mezi myslivci a vlastníky oplocenky se totiž táhnou již přes rok.