Záchranka ve Frýdlantském výběžku posílí

Frýdlant v Čechách - Od listopadu budou ve Frýdlantském výběžku zasahovat dvě sanitky, doposud tu přitom operovala jen jedna výjezdová skupina. Počet výjezdů se ale po uzavření místní porodnice zvýšil o 10%.

Frýdlantský výběžek je špatně dostupný a rozlehlý. Od prázdnin tu navíc nefunguje porodnice, rodičky proto musí do 40 km vzdáleného Liberce. Jediná sanitka už nápor nezvládala. Ředitel ZZS LK Zdeněk Kubr již v červnu uvedl, že evidují dva velmi vážné překotné porody, na základě kterých rozhodl, že výjezdové stanoviště ve Frýdlantu posílí o jednu sanitu. Starosta Frýdlantu v Čechách Dan Ramzer (ODS) doplnil, že pokud by sanitka zasahovala někde na druhé straně výběžku, třeba v Jindřichovicích, zákonem stanovený dojezd v 15 minutách není schopná zajistit.

Další sanitku vítáme, říkají místní starostové, zrušenou porodnici to ale nenahradí. Starosta Heřmani Vladimír Stříbrný (nez.) toto opatření vítá, ale byl by rád, pokud by se porodnice vrátila zpět. Starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil (nez.) míní, že jedna sanita situaci budoucím matkám zásadně nevyřeší, nicméně v případě komplikovaného porodu může být řešením. Problém je i se samotnou dostupností výběžku, spojení vede jedinou silnicí přes hřeben Jizerských hor. Sanitky vyjíždějí k zásahu od Frýdlantské nemocnice, jediné výjezdové stanoviště ale na celý výběžek nestačí. Podle zdravotnického náměstka ZZS LK Luďka Kramáře proto Záchranná služba vybuduje další v Lázních Libverda. Měla by to být reakce na vzrůstající počet výjezdů, povětrnostní podmínky i na rozlohu Frýdlantského výběžku. Změny se dotknou i stávajícího stanoviště ve Frýdlantu. I tady se totiž záchranka přesune do nového objektu, vyrůst by měl nedaleko místa, odkud sanitky vyjíždějí nyní.

Nová výjezdová stanoviště se začnou stavět v příštím roce, záchranku přijdou na 11 milionů korun.