Nečas pošle do Světlé své lidi – „katalyzátory pomoci“

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí vyšle do Světlé nad Sázavou tým lidí, který úřadům pomůže metodicky zvládnout žádosti o dávky v hmotné nouzi pro skláře ze skupiny Bohemia Crystalex Trading. Dávky v hmotné nouzi a podpory v nezaměstnanosti by tak skláři mohli dostat dříve, než umožňuje současná kapacita tamních úřadů. Uvažuje se i o navýšení rozpočtu a počtu pracovníků světelského městského úřadu a úřadu práce. Předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec vyjádřil s výsledky jednání spokojenost, ačkoli prý nepředstavují žádný "ideál".

Na 1100 sklářů z podniku Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou nedostalo zářijové výplaty a očekávat je nemohou ani za říjen. „Už nemají na obživu, elektřinu a nájmy,“ uvedl Kubinec. Světelští radní peněžní pomoc města sklářům odmítli. Malé půjčky by jim nepomohly a na velké nemá radnice dost peněz, uvedla v úterý starostka Světlé Lenka Arnotová.

Bez zářijových výplat zůstali i zaměstnanci poděbradských Skláren Bohemia. Tamní zastupitelé pro ně již schválili bezúročné půjčky, ale o jejich konečné podobě se má ještě jednat.

Skupina výrobců kolem BCT a majetkově spjaté Porcely Plus zaměstnává na 7000 lidí. Do zahájení insolvenčního řízení zaměstnancům mzdy nedlužila, do problémů se dostala až ve chvíli, kdy banky zablokovaly její účty. Lidem, kteří nedostali mzdy, nemohou pomoci ani úřady práce, protože nárok na mzdy nevznikl před zahájením insolvenčního řízení.