Valašskomeziříčská chemička Deza tajila únik naftalenu

Valašské Meziříčí (Vsetínsko) - Z valašskomeziříčské chemičky Deza uniklo koncem října přibližně 20 tun naftalenu. Chemička však o jakýchkoliv problémech mlčela, a událost tak vyšla najevo až nyní, kdy si obyvatelé města začali stěžovat na silný zápach. Vedení města je situací znepokojeno zejména proto, že před rokem uzavřelo s podnikem dohodu, jejíž součastí je i povinnost vzájemně se informovat.

Podnikový dispečer Zdeněk Raskevič o nepříjemné situaci řekl, že se naftalen dostal ze zásobníku do technického dvorce a poté do kanalizace. Únik způsobila technická závada. Po ztuhnutí se sice obsluze podařilo látku z dvorce odstranit a ekologicky zlikvidovat, horší situace však nastala u kanalizace. Tu totiž naftalen ucpal.

Tato chemická látka tuhne při 75 stupních, a proto ji pracovníci chemičky začali nahřívat párou. Propařováním se ale z místa nehody do města začal šířit silný zápach, na který upozornili občané. „Na popud jejich i městského úřadu jsem nechal propařování zastavit s tím, že budeme hledat jiný způsob, jak kanalizaci uvolnit,“ doplnil dispečer.  

Radnice je však touto událostí velmi znepokojená. Přibližně před rokem uzavřela s chemičkou dohodu o vzájemném informování se o takových událostech. „Mé zklamání je o to větší, že pozitivně vím, že Deza takto jednala během posledních měsíců už několikrát,“ komentoval starosta Jiří Částečka.

V pondělí chce starosta požádat generálního ředitele firmy o vysvětlení. Hlavně ale chce nastavit takový systém předávání informací, který bude fungovat ke spokojenosti občanů a vyloučí opakování situace, jaká nastala v posledních dnech.