V Hradci Králové prošla změna územního plánu, obyvatelé Březhradu protestují

Hradec Králové - Německá firma ThyssenKrupp Ferrosta se může ucházet o územní rozhodnutí na stavbu velkoskladu oceli ve čtvrti Březhrad v Hradci Králové. Zastupitelé schválili změnu územního plánu, kterou investor potřebuje pro stavbu vlečky a příjezdové cesty. Proti projektu několik měsíců protestují občané Březhradu.

Předseda klubu ODS v zastupitelstvu Emil Jaroš (ODS) v září slíbil občanům Březhradu, že bude hlasovat proti změně územního plánu. Po dvou měsících při hlasování otočil a byl pro, podle svých slov dohodě v klubu ODS. Dušan Ferčák (ČSSD) z královéhradecké komise místní samosprávy to hodnotí jako zradu.

Těsnou většinou dvaceti hlasů změna územního plánu, kterou investor potřebuje, aby mohl zahájit přípravu stavby skladu, přes masivní odpor občanů Březhradu prošla. Vadí jim, že sklad za 400 milionů korun zasáhne do zeleně, bude jen 67 metrů od bytových domů a ohrozí zdroje vody. Lidé se bojí častých jízd kamionů.

Předsedkyně občanského sdružení Hradec Králové-Březhrad Dana Pavlíčková sdělila, že v případě nutnosti se bude odvolávat až k Ústavnímu soudu. Jednatel ThyssenKrupp Ferrosta Radek Miláček se vyjádřil, že stavby tohoto typu mají minimální vliv na své okolí.