Úplně v novém přivítaly lyžaře sjezdovky na Lipně

Lipensko - Místo vleků přivítaly lyžaře na Lipně samé lanovky a pohyblivé koberce projektované s vědomím, že sportují i handicapovaní. Kopec taky nově křižují patroly dohlížející na bezpečnost. 40 sněžných děl vyrobilo dostatečnou vrstvu technického sněhu, sezona začíná. Po zatěžkávacích zkouškách se lanovka poprvé rozjela naostro.

Pracovník skiareálu Antonín Kolář upřesnil, že sjezdovky jsou pokryté 20 - 30centimetrovou vrstvou sněhu. K vrcholu vedou tři nové 4sedačkové lanovky, místo vleků lyžaře vezou do kopce pohyblivé koberce. Ředitel skiareálu Luboš Krejsa informoval, že kapacita areálu se oproti loňskému roku zvedla více než o 100 procent.

Sjezdovky správci areálu prodloužili téměř o dva kilometry. V létě museli vykácet porosty v okolí. Tratě zabezpečili tak, aby se po nich mohli bezpečně pohybovat postižení lyžaři i děti, jak poznamenal zástupce investora Miloš Kratochvíl. Na svazích se nově objevují takzvané patroly. Mají chránit méně zdatné lyžaře.

S projektem je spojeno 700 pracovních míst. „Pro obec to znamená velký milník,“ nechal se slyšet starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Na modernizaci areálu získali jeho správci 100 milionů korun z evropských fondů, dalších 100 milionů přinesl soukromý investor.

Loňská sezona trvala 121 dní. Správci areálu doufají, že ta letošní bude minimálně stejně úspěšná.