Plot má chránit park před vandaly, lidé v Kaplici jsou proti

Kaplice - Proti vandalismu a kriminalitě nenašla radnice v Kaplici na Českokrumlovsku jiné řešení než plot. Obehnali jím městský park, který patřil k nejproblémovějším místům města. Drátěné oplocení uprostřed města s několika vchody, které se budou zamykat, se ale místním nezamlouvá. A vandaly prý stejně neodradí.

Dvouhektarový park uprostřed města je podle vedení radnice nebezpečné místo. „V parku se scházely různé živly, které tam dělaly nepořádek,“ tvrdí místostarosta Kaplice Josef Kaloš.

Městský park teď obepíná drátěný plot. Jeho brány se budou na noc zamykat. Místním ale spíš připomíná zoologickou zahradu než místo k odpočinku. S plotem proto vesměs nesouhlasí. „Mnoha lidem se to nelíbí,“ uvádí jeden z obyvatel. „Takto to vypadá jako obora, ještě by tam mohli dát jeleny,“ podotýká trochu ironicky druhý. „Myslím si, že ten plot je zbytečný. Deset let jsem tady bydlel a vždycky to bylo otevřené,“ dodává třetí.

Reportáž Jiřího Bydžovského (zdroj: ČT24)

Památkářům oplocení parku nevadí. Připomínky ale mají. „Usilujeme o to, aby takový plot měl design, který zohlední historický kontext,“ říká ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Projekt regenerace parku včetně oplocení schválili zastupitelé před dvěma lety bez připomínek. Regionální operační program poskytl téměř deset milionů korun. Změna projektu nepřichází v úvahu. „V tom případě by se musely všechny peníze vracet a na to město nemá dostatek prostředků,“ přiznává místostarosta Kaloš.

Plot je podle vedení města jediným řešením, jak v dané lokalitě omezit kriminalitu. Kamery městského systému přes koruny stromů nevidí. Místní ale nevěří, že by plot snížil kriminalitu nebo vandalismus. Podle nich se negativní jevy přesunou z parku do jiných částí města.