Dopravci na západě Čech bojují s kritickým poklesem zakázek

Plzeň - Čeští dopravci prožívají těžké období. Hospodářský útlum se dotýká malých i velkých firem a zvyšuje konkurenční boj. Mezi dopravci na západě Čech se rozpoutal boj o zakázky a ceny jsou nebývale nízko. Některé firmy údajně zažívají nejhorší chvíle od roku 1989.

Zákazníci v těchto dnech běžně platí až o 20 % méně. „Ceny jdou rapidně dolů, což nepůjde do nekonečna, protože každý má určitý rozpočet, pod který nelze jít,“ rozhořčuje se majitel dopravní společnosti Jaroslav Ulč.

Velcí dopravci kritizují malé, že jdou přemrštěně pod cenu a tím ohrožují stabilitu celého oboru. Menší dopravci zase namítají, že se jinak nemohou v silné konkurenci udržet. Kritika všech se společně snáší na hlavy spedičních firem, které podle nich nechávají kamiony jezdit na hranici finanční únosnosti.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Už teď je podle dopravců jisté, že ostrý konkurenční boj zdaleka nevydrží všichni. „Já si myslím, že toto bude mezi dopravci velké síto, že se jich hodně na trhu neudrží,“ dodává Ulč. Podle dopravců je situace kritická a žádné vyhlídky, že by se mohla v dohledné době zlepšit, bohužel neexistují.