Stavba mešity v Kolové vyvolala odpor

Kolová - Muslimové z Kazachstánu si chtěli postavit v Kolové u Karlových Varů mešitu. Měla mít dvě věžičky se symbolem půlměsíce. To ovšem narazilo na odpor v místním zastupitelstvu. Kazašský investor se podřídil vůli zastupitelů a stavbu pojal radši jako společenské centrum. Sdružení muslimů v Česku označilo postoj zastupitelů za xenofobní.

Stavba dostala českou sedlovou střechu. Jenom okna a některé prvky v interiéru, kde má vzniknout typická kopule, dávají tušit pravý účel. „Kazaši, kteří zde budou bydlet, se chtějí někde scházet, modlit se, diskutovat, možná i pít čaj a kouřit vodní dýmku,“ řekl o stavbě Zdeněk Havlina, zaměstnanec společnosti Medika-projekt, která stavbu projektuje.

V Kolové vyrůstá satelitní městečko, kde dnes bydlí mnoho rodin ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle projektantů tady místní radnice vytváří vstřícné podmínky. Odpor proti symbolům muslimů je překvapil. Místní, kteří si nepřáli být jmenováni, se bojí, že by stavba mohla přilákat extremisty, včetně českých nacionalistů. „Podle územního plánu je do této lokality předepsaná výstavba rodinných domků venkovského typu, proto sem nepřísluší stavby jiné, například církevní,“ dodává starosta Kolové Václav Kellner.

Muslimové: Postoj radních je xenofobní

Investor požadavky kolovských zastupitelů akceptoval. Poměrně ostře se proti nim po zveřejnění případu postavili brněnští muslimové: „Nejvíc mi vadí ten stereotypní a možná i xenofobní postoj některých radních. Myslím si, že muslimové v Kolové nebo kdekoliv by měli vyjádřit svůj skutečný záměr. Pokud jde o mešitu, tak říct, že nám jde o mešitu,“ řekl Munib Hasan Alrawi, místopředseda Ústředí muslimských náboženských obcí.

Právě v katastru Kolové je hojně medializovaná také stavba ruské dřevěnice s pravoslavným kostelíkem. Ruský podnikatel Nikolaj Stěpanov ji postavil na okraji chráněné krajinné oblasti proti vůli památkářů a bez stavebního povolení.