Plánovanou stavbu severojižního objezdu Plzně provázejí komplikace

Plzeň - Klíčová silnice, která má uvolnit dopravu v Plzni, zaostává. Hrozí tak ztráta téměř miliardové dotace z Evropské unie. Vedení Plzně za ODS i krajského úřadu vládnoucího pod vlajkou ČSSD se shodly, že stavba je natolik důležitá, že i politické šarvátky musí jít stranou. Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) se dokonce nechal slyšet, že sundavá politické tričko.

Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) poskytl služby největších odborníků, které město má. Severojižní objezd Plzně byl dlouho ve stínu problémů dálničního obchvatu města. Ten teď ale už několik let funguje bez problémů. Doprava sílí, objezd se sice už pomalu staví, ale žádosti a povolení pokulhávají.

Pavel Rödl sdělil, že problém je s výkupem, jelikož v rámci legislativy město nemůže urychlit vyvlastnění. Aby drahou silnici zaplatila Evropská unie a ne daňoví poplatníci, musí se všechno stihnout do roku 2013, jak podotkl Milan Chovanec. Po kompletním a celém západním okruhu Plzně by se auta měla rozjet nejdéle v roce 2015.