Nemocnice na Plzeňsku mají finanční problémy

Plzeňsko - Největší zdravotnické zařízení spravované Plzeňským krajem, Klatovská nemocnice, vykázalo za loňský rok ztrátu skoro 40 milionů korun. Nové vedení hejtmanství plánuje transformaci nemocnic z obchodních společností pravděpodobně na neziskové organizace. Ředitelé nemocnic ale nevěří, že právě tohle je spasí. Plzeňský kraj spravuje šest zdravotnických zařízení a s vážnými ekonomickými problémy se potýkají tři z nich.

Ekonomický náměstek Krajského úřadu Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD) informoval, že dluhy v nemocnicích každým rokem narůstají. Krajské nemocnice fungují od roku 2003 jako akciové společnosti. A podle nového vedení hejtmanství to je zásadní chyba. Milan Chovanec sdělil, že snahou bude změnit podstatu těchto organizací. Jako možnost uvedl příspěvkovou nebo neziskovou organizaci.

Bývalé vedení kraje ale trvá na svém, pro hospodaření nemocnic je forma akciových společností nejvýhodnější. Bývalý radní pro zdravotnictví Pavel Karpíšek (ODS) vysvětluje, že akciové společnosti mají jako jediné organizace v republice jasně daná pravidla, což je pro zdravotnické zařízení prioritní.

Ze zdravotnických zařízení pod správou Plzeňského kraje neprodělávají jen léčebny dlouhodobě nemocných v Plané a Horažďovicích a nemocnice ve Stodě. Ani tam ale není situace nejlepší - ředitel stodské nemocnice Vlastimil Bureš se nechal slyšet, že situace již hraničí s neúnosnou. Ředitelé zdravotnických zařízení se shodují v jednom - změna právní formy hospodaření nemocnic nespasí.