Šluknovské nepokoje se mohou přelít do dalších regionů

Praha – Sociální nepokoje, jaké na sklonku léta zasáhly Šluknovsko, mohou kdykoli vypuknout na řadě míst. Upozornila na to nová analýza ministerstva vnitra, kterou získal deník Právo. Ze Šluknovska se mohou etnické a sociální střety přelít například do chomutovské, mostecké a teplické oblasti nebo na Ostravsko. Podle ministerstva je potřeba, aby se k situaci preventivně postavila především místní samospráva, která by měla lépe proškolit obecní policejní sbory nebo vydat nové lokální vyhlášky o veřejném pořádku.

Nepokoje na Šluknovsku začaly v době, kdy se v dříve klidných příhraničních městech objevilo velké množství chudých rodin sestěhovaných do oblasti z vnitrozemí. Zvýšila se kriminalita, v Rumburku došlo k hromadné rvačce mezi oběma skupinami a situace vyvrcholila velkými násilnými demonstracemi organizovanými sice extremistickými skupinami, do kterých se však zapojili i starousedlí obyvatelé Šluknovska.

Přestože se při nepokojích snažila zviditelnit extremistická hnutí, je podle ministerské analýzy problém příhraniční oblasti spíše sociální než etnický. Proto je nutné, aby aktivněji jednaly samosprávy i nevládní organizace. Radnice by měly především vycvičit místní policisty tak, aby lépe porozuměli problémům místních. Vnitro také nabízí samosprávám pomoc při sestavování obecně závazných vyhlášek, které se týkají veřejného pořádku.