Autobusy mají v Turnově nový terminál

Turnov – Nový autobusový terminál u turnovského nádraží je otevřen. Zatím má za sebou slavnostní křest, první spoje odbaví až v neděli. Terminál bude sloužit městské hromadné dopravě, regionálním i dálkovým linkám jako jednotné autobusové nádraží. Odpadne tak rozdvojení, kdy měl Turnov autobusové nádraží ve východní části města nedaleko mostu přes Jizeru, ale například některé dálkové linky zastavovaly pouze na dosavadní zastávce u nádraží. Výstavbou terminálu proběhla první fáze rekonstrukce turnovského dopravního uzlu. Druhá část bude věnována železniční dopravě, půjde tedy o rekonstrukci samotné nádražní budovy, která začne sloužit i cestujícím z autobusů.

Vznik nového centrálního autobusového nádraží významně ovlivní život Turnovských. Radnice se snažila řádně je připravit na změny v dopravě, které začnou platit v neděli a naplno se v běžném životě lidí dojíždějících autobusem za prací projeví v pondělí. „Téměř čtrnáct dnů byly na stávajících zastávkách a v autobusech informace, aby cestující dostatečně včas věděli, že od pondělka do práce pojedou z jiného místa,“ upozornila starostka města Hana Maierová. O využití starého autobusového stanoviště u řeky Jizery, které je od nádraží vzdáleno asi 1,5 kilometru, město teprve rozhodne.

Nový terminál bude otevřený všem autobusovým dopravcům. Do Turnova, druhého největšího dopravního uzlu Libereckého kraje, zajíždí spoje více než deseti různých společností.

Nový autobusový terminál v Turnově za 50 milionů korun nevznikal snadno. Příprava začala už v roce 2004, avšak už výběrové řízení bylo problematické a radnice ho musela opakovat. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže první tendr zrušil kvůli porušení základní zásady rovného zacházení a zákazu diskriminace. Zatímco město vybíralo nového dodavatele, práce, které zahájila firma Euromont, stály. Nakonec terminál dostavěla společnost Strabag, práci ukončila v říjnu.

Zda rekonstrukce nádražní budovy na výstavbu autobusového stanoviště plynule naváže, zatím není jisté. Ačkoli se město, které získalo na první akci evropskou dotaci, chtělo podílet i na druhé fázi, České dráhy, kterým nádraží patří, se rozhodly provést rekonstrukci samostatně. Není ale zřejmé, zda budou mít dost peněz, aby práce mohly začít v nejbližší době. „Věříme, že to rozhodnutí padne v nejbližších dnech a že bude ve prospěch Turnova, protože je vše připraveno. Regionální správa majetku Hradec Králové by mohla okamžitě dělat výběrové řízení tak, aby na jaře mohla začít rekonstrukce,“ podotkla starostka Maierová.