Liberecký kraj uvažuje o úvěru na provoz sociálních služeb

Liberec - Jelikož ministerstvo práce a sociálních věcí zkrátilo dotace zařízením, která se starají o hendikepované, staré nebo nemocné, chybí Libereckému kraji přes devadesát milionů korun. Kraj teď hledá cesty, jak tyto služby udržet v provozu. Nejhorší situace zažívá liberecký Jedličkův ústav, který pomáhá bezmála dvěma stovkám dětí a mladých lidí, lehce i těžce postižených.

Pokud by Jedličkův ústav v Liberci dostal tolik peněz, kolik má přislíbeno, vydržel by půl roku. Ústav teď disponuje částkou tři a půl milionu korun, jak informovala jeho ředitelka Hana Peldová. Letos ale na provoz potřebuje asi padesát milionů korun.

Pracovnice ústavu Alena Horáková poznamenala, že někteří klienti mají zázemí, kde o ně případně bude postaráno, jiní ale nemají nikoho. Řešit takové případy pak bude velmi složité. Podobné je to i v ostatních zařízeních sociálních služeb. Liberecký kraj mezi ta, která zřizuje, rozdělil osmnáct milionů korun jako okamžitou pomoc k přežití. Zdaleka to ale nestačí.

Radní Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Petráček (ČSSD) se nechal slyšet, že v nejhorším případě si kraj vezme úvěr. Zánik zařízení sociálních služeb Liberecký kraj nepřipouští. Že ale nebude na opravy, natož na investice, je téměř jisté.