Bohumínská drátovna vyhlásila stávkovou pohotovost

Bohumín – Na dva a půl tisíce zaměstnanců Železáren a drátoven Bohumín má stávkovou pohotovost. Odborům se nelíbí, že vedení firmy vyhodilo 200 zaměstnanců, navíc prý pracovníci nedostávají část mzdy a je tak porušena kolektivní smlouva. Situaci nepomohlo ani odpolední jednání obou stran – naopak odboráře ještě více rozezlilo. Podle jejich předáka Jiřího Jaškovského totiž dnes vedení oznámilo, že bude propouštět dál. Celkem se má počet zaměstnanců snížit o osm procent. Bohumínská firma ŽDB Group patří do impéria Karla Komárka. Ten se k věci odmítl vyjádřit, stejně jako ostatní členové vedení firmy.

Podle odborového předáka Jaškovského je plán vedení firmy prostý – vyhodit část zaměstnanců, na ty zbylé naložit více práce, a přitom jim snížit mzdu. To považují odbory za nepřijatelné, hrozí proto stávkou. „Odborová organizace vyčerpala veškeré možnosti jednání nejenom s vedením podniku, ale i s akcionáři,“ uvedl Jaškovský.

Odpolední jednání s vedením podniku odboráře ještě více rozzlobilo. „Bylo nám odpovězeno, že v úterý se dozvíme o záměru firmy do budoucna a že musíme počítat s ještě masivnějším propouštěním. Nedovedeme si představit, co kde by se mělo rušit, protože stavy ve firmě jsou už teď napnuté,“ řekl odborový předák. Mezi zaměstnanci podle něj propuká panika. Zdůraznil, že se po dosavadním propouštění a zvýšení pracovních nároků zhoršila bezpečnost v železárně – zvyšuje se počet úrazů.

Přestože manažeři ohlásili další propouštění, chtěli po odborářích, aby stávkovou pohotovost odvolali. Slíbili totiž, že části mzdy, které zaměstnanci dosud nedostali, firma doplatí. Podle předáka Jaškovského ale připadá odvolání pohotovosti v úvahu teprve, až budou závazky vyrovnány.

Hutní společnost ŽDB Group vyrábí ve svých devíti závodech široký sortiment výrobků – ocelové dráty, kotle, radiátory, lana, odlitky nebo pružiny. Více než polovinu výrobků vyváží. Loni dosáhla ŽDB Group rekordního zisku 958 milionů korun a celkových tržeb 5,6 miliardy korun, což bylo o 16 procent více než v předcházejícím roce. Zaměstnávala 2 114 lidí, oproti roku 2009 to bylo o 109 méně. Průměrná mzda ve firmě loni činila 23 221 korun.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)