Unikátní obora na Šumavě láká lidi

České Budějovice - Na Šumavě už stovky lidí využily šance pozorovat jelení zvěř ve volné přírodě ze speciálních srubů. Projekt je v tuzemsku zcela ojedinělý a plně se osvědčil. Podle správců území nejde o žádnou zoologickou zahradu, stačí jeden špatný pohyb a zvěř okamžitě zmizí.

Přezimovací obora u Nové Pece má jedenáct hektarů. V porostu se skrývá asi padesát jelenů a laní. Do těchto míst chodí za potravou, chovají se tady naprosto přirozeně. Zážitkem je už jejich majestátní příchod. „Je to zvěř, která se volně pohybuje po území národního parku. Je plachá a divoká, v tom je to unikátní. Žádná zoologická zahrada to ale není,“ říká správce parku Jiří Kec.

Krmelce každý den zaplňují správci parku, nosí sem seno, mrkev a zrní. Ke krmelcům vedle kolouchů chodí i statní jeleni, skuteční králové lesa. Věk a kondice se projevují v síle jejich koruny. V jedné z obůrek se pohybuje i osmnácterák s asi metrovými parohy. „Mladí jeleni jsou hravější, pošťuchují se. Je také vidět hierarchie celého stáda, nadřazenost silnějších jelenů, dokážou se pošťuchovat tak dlouho, až slabší kus vyklidí místo,“ dodává Jiří Kec.

Možnost pozorovat divokou zvěř z vytápěných srubů mají i běžní lidé. A podívaná je to mimořádná. Zvířata se občas pustí i do šarvátek nebo se na slunci uloží do sněhu k odpočinku. Vyplaší je ale sebemenší hluk, jeleni se sem vracejí až další den. „Zájem o pozorování je mimořádný, přicházejí sem stovky lidí. Očekáváme, že za celou zimu sem přijde až 5000 lidí,“ odhaduje mluvčí Správy Národního parku Jana Zwettlerová.  

Šance vidět zvířata v jejich přirozeném prostředí potrvá ještě tři týdny. Pak jelení zvěř obůrky opustí a zamíří do hlubokého lesa.