Perchlor ohrožuje pitnou vodu na Hradecku

Nové Město nad Metují - Významný zdroj pitné vody pro Královéhradecký kraj je podle radnice v Novém Městě nad Metují v ohrožení. Tvrdí to na základě analýzy znečištění, kterou nechala udělat v tamním průmyslovém areálu. Chemikálie tam do země vytekly v osmdesátých letech a podle radních je sanace nutná.

Dnes však nelze přesně říct, kolik nebezpečných látek se v osmdesátých letech do země vlastně dostalo a z jaké firmy. Havárii totiž tehdy nikdo neoznámil. Ve městě se jako o nejpravděpodobnějším zdroji znečištění mluví o bývalém státním podniku Elton. Jisté je pouze to, že podzemní vody znečistily chlorované uhlovodíky. „Největší množství z uniklých chlorovaných uhlovodíků zaujímá perchlor, který se používá v průmyslu k odmašťování kovů,“ říká Pavel Štras z Odboru životního prostředí Městského úřadu v Novém Městě nad Metují.

Nedávná analýza znečištění odhalila, že jedy nezůstávají pouze pod městem, ale že se posouvají směrem k významnému zdroji pitné vody nazvanému Litá. Z něho jsou zásobovány tisíce domácností Hradeckého kraje, včetně Hradce Králové. „Sledované těkavé organické látky jsou v současnosti v podlimitních hodnotách. Co se týká budoucnosti, tak zatím jsou to předčasné úvahy, protože naměřené hodnoty jsou zatím v mezích,“ vysvětluje současný stav mluvčí Královéhradecké provozní a.s. Veronika Bergrová.    

Novoměstská radnice přesto hledá řešení, jak podzemní vody nebezpečných látek zbavit. „Pro likvidaci látek zatím není stanovena žádná metoda, ale náklady se budou pohybovat v desítkách milionů korun,“ odhaduje Pavel Štras. Studny obyvatel Nového Města však podle radnice ohrožené nejsou. Znečištěná voda je naštěstí hluboko pod nimi.