Bude stát v Hradci Králové druhé golfové hřiště?

Hradec Králové - Nové golfové hřiště možná vyroste jen kousek od centra Hradce Králové. Radnice totiž zvažuje pronájem pozemků rakouskému podnikateli, který vlastní golfový areál Nová Amerika nedaleko Jaroměře. Problémem ale je, že platný územní plán golf v této lokalitě výslovně zakazuje, město navíc už jedno golfové hřiště má. Jeho majitel tvrdí, že dvě se vedle sebe neuživí.

Golfové míčky by měly začít létat na pozemku, který před lety radnice za 30 milionů korun vykoupila jako průmyslovou zónu. Jenže potom s ostudou zjistila, že je to zátopová oblast a že žádný investor do ní nepřijde. Právě tam však směřuje podnikatel z Rakouska projekt golfového hřiště, druhého v Hradci. Územní plán ale takové využití výslovně zakazuje.

Majitel golfového hřiště v Hradci Králové Pavel Hloušek to podle svých slov bere jako ránu pod pás. Náměstek primátora Hradce Králové Josef Malíř se nechal slyšet, že bude nutné posoudit, zda mají všichni stejné podmínky z hlediska územního plánování. Rakušan, majitel hřiště Nová Amerika u Jaroměře, nabízí městu za 13 hektarů nájem 800 tisíc korun ročně. Plochu chce využívat dvacet až třicet let.

Podle Pavla Hlouška je nabídnutá cena směšná. Josef Malíř však oponuje, že cena je odpovídající. Na novém hřišti, kudy by za hodinu mělo projít 24 hráčů a nikdo jiný, chce investor vysázet stovky stromů. Jaký by měl být jejich osud, až by pronájem skončil, zůstává otázkou. Pavel Hloušek navíc upozornil, že dvě golfová hřiště se ve městě nemohou uživit. Josef Malíř k tomu dodal, že to není problém města.