Kraslice slaví Velikonoce s předstihem

Kraslice (Sokolovsko) - Kraslice na severozápadě Čech, které daly název i tradičním zdobeným velikonočním vajíčkům, nabízejí výstavu těchto symbolů svátků jara. Návštěvníci výstavy, která trvá do neděle, mohou shlédnout téměř osm set vajíček ozdobených různými technikami. Další pak vznikají přímo pod rukama odborníků, letos poprvé se akce účastní i z Asociace malířů a malířek kraslic.

Mezi tradiční zdobení patří batikování voskem, škrábání, lepty nebo polepování ječnou a ovesnou slámou. Méně tradiční, zato hodně pracné je pak zdobení pomocí drátků nebo vrtání. Ludmila Kubálková z Asociace malířů a malířek kraslic připomněla, že tradice barvení velikonočních vajec je v Čechách stará více jak tisíc let. Na vajíčka se kdysi malovaly symboly hvězd, měsíce a slunce.

Podle umělců ale Velikonoce v posledních letech ztrácejí svou tradici. Koledníci jako výslužku dostávají čím dál častěji čokoládová vejce nebo různé náhražky. „Tradici nahrazuje hrozný nevkus, a to jak v barevnosti, tak ve zdobení. Na vajíčka se dávají zlaté barvy či plastická zvířátka. To tam vůbec nepatří,“ posteskla si Ludmila Kubálková.

Kromě výstavy nabízí Kraslice i Velikonoční poštu. O unikátní razítko na pohlednice a dopisy mají každý rok zájem tisíce sběratelů a kraslická pošta jej nabízí ještě týden po Velikonocích.