Fámy o Romech děsí obyvatele Trutnova

Trutnov - Zvěst, že do města mají přijít stovky Romů, vyděsila obyvatele Trutnova. Přestože jde o fámu, může být podle odborníků nebezpečná. Podobné zprávy se šíří na více místech a mohou vyvolat strach a napětí i tam, kde dosud žádné problémy v soužití s Romy nebyly.

Zejména na menších městech se lidé začínají bát. Trutnovští uvěřili zprávě, že se do města má nastěhovat 600 Romů ze severu Čech. „Nevíme, kdo tuto zvěst vypustil do světa, ale pravda to v žádném případě není,“ uklidňuje tisková mluvčí města Veronika Svobodová.

Na základě podobně nepodložené obavy nedávno lidé v Jaroměři sepsali petici a zabránili městu prodat chátrající kasárna. Měli strach, že tu vznikne ubytovna pro nepřizpůsobivé. „Jsem přesvědčen, že to byla účelová akce,“ myslí si jaroměřský starosta Jiří Klepsa.

Podobné fámy ale narušují poklidné soužití i v místech, kde dosud žádné problémy nebyly. „Lidé jsou podráždění. U doktora, na poště, v hospodě, všude. Začalo to na Šluknovsku a teď toho každý využije. Chtějí docílit toho, aby byly všude problémy,“ podílí se o zkušenosti jeden z romských obyvatel Trutnova Petr Čonka.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

„Fámy a houstnoucí atmosféra v obcích předem berou naději najít si slušné ubytování. Tím se vytváří ten bludný kruh, který tyto obyvatele demotivuje,“ říká krajský koordinátor sdružení Romodrom Čestmír Horký.

A strach často vydatně přiživují i sami místní. Policie ve Dvoře Králové řešila už několik smyšlených přepadení skupinami Romů. „Muži uvedli, že přišli o peníze, doklady, oblečení či balík tabáku, ale my jsme šetřením zjistili, že si tyto případy vymysleli,“ popisuje mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Statistiky o tom, kolik skutečných trestných činů na romskou komunitu připadá, policie nevede. Ani nesmí. Zároveň ale dodává, že podle zkušeností nemají Romové na kriminalitě výrazně vyšší podíl než jiné skupiny.