Obce Karlovarského kraje škrtají kvůli krizi v rozpočtech

Karlovy Vary - Na radnicích v Karlovarském kraji šetří obecní výdaje, škrtají v rozpočtech a hledají rezervy. Starostové krajských obcí odhadují, že vlivem hospodářské krize budou příjmy z daní nižší, než předpokládali. V důsledku nižších příjmů ze státní pokladny musí některé obce odsunout plánované investice, utáhnout opasky budou muset školy a jiné příspěvkové organizace.

Obec Jenišov se potýká se čtyřicetiprocentním úbytkem financí ze státního rozpočtu. „Protože jsou to průměry právnických osob za okres, které se na nás nejvíce projevují, je jasné, že je to poklesem porcelánek a poklesem dalšího průmyslu,“ uvedl pro ČT starosta Jenišova Ivan Truksa (Nez). Nižší přísun financí zabrání podle Truksy další plánované výstavbě kanalizace.

V Jindřichovicích na Sokolovsku jsou zase kvůli úspoře nuceni vypínat noční osvětlení od půlnoci do páté hodiny ranní. Takové opatření ušetří obecnímu rozpočtu zhruba 30 tisíc korun ročně. Vzhledem ke snížení rozpočtových financí pro Jindřichovice o pětinu oproti loňsku nevyplácejí zastupitelé úředníkům odměny, aby uspořili finance na dostavbu kanalizace. „Šetříme i v odměnách, zastupitelé si nevyplatili až do současnosti ani korunu odměn,“ říká starostka Jindřichovic Anna Polívková (Nez).

K úsporným opatřením ale musejí přistoupit také třeba v Aši s rozpočtem 250 milionů korun. Starosta Dalibor Blažek (ODS) podle vlastních slov připravuje škrty v rozpočtu, z něhož musí ušetřit 14 milionů korun. Radnice musí omezit pokrytí svého provozu, stejně jako odsunout některé plánované investice. Méně dostanou školy, muzeum i další organizace.