Unikátní fresky překvapily restaurátory v Kutné Hoře

Kutná Hora - Nečekaný nález se podařil restaurátorům Jezuitské koleje v Kutné Hoře. Pod starými nátěry odkryli unikátní barokní fresky z první poloviny 18. století, o kterých nikdo neměl ani tušení. České muzeum výtvarných umění, které bývalou kolej opravuje, dostalo na rekonstrukci fresek od Středočeského kraje 20 miliónů korun.

Vrstvu za vrstvou snímali restaurátoři staré omítky v sále Jezuitské koleje, když odkryli poslední, objevilo se překvapení – fresky z první poloviny 18. století. „Netušilo se, že se najde takovýto skvost figurální malby,” říká restaurátor Jan Živný. Kolej je totiž jinak velmi strohá, jezuité ji příliš nevyzdobili.

V Jezuitské koleji byla posledních 200 let kasárna a kupodivu právě vojáci vzácné fresky zachránili. I když je to možná ani nenapadlo. „Armáda dělá to, co armáda dělá do dneška. Oni to prostě jenom natírali,” vysvětluje ředitel Českého muzea výtvarných umění Ivan Neumann.

„Vojáci jsou známí tím, že se příliš nepřetrhnou a moc neoškrabávají a hlavně natírají,” dodává restaurátor Živný. Silné vrstvy nátěrů a omítek ochránily i štuky. Ty vojáci v minulých staletích dokonce zasádrovali. „Byly to takové nezřetelné boule. Bylo jasné, že tam něco je, ale nikoho nenapadlo, že to bude tak intaktní a v tak vysoké umělecké kvalitě,” neskrývá Ivan Neumann údiv.

Na freskách je kromě svatých i Kutná Hora v podobě z 18. století, chrám svaté Barbory i samotná Jezuitská kolej. Ta teď prochází celkovou rekonstrukcí. České muzeum výtvarných umění v ní staví umělecké centrum, hlavní sál bude právě v místnosti s freskami. Sloužit bude hudbě, tanci, filmu či baletu.

Rekonstrukce Jezuitské koleje potrvá tři roky. Pak se do celého objektu podívá i veřejnost.