Předsednická pouť z Blatné do Bruselu dorazila do Německa

Blatná/Hohenberg - Turistický pochod z jihočeské Blatné, který v březnu vypravil do Bruselu Jihočeský kraj v rámci českého předsednictví, se dnes se svojí první etapou dostal do sousedního Německa. Poselstvo putuje po trase dlouhé 1500 kilometrů, která po turistických stezkách kopíruje pouť Lva z Rožmitálu. Ten se v 15. století vydal na popud krále Jiřího z Poděbrad hledat podporu pro Smlouvu o nastolení míru v celém křesťanstvu.

„Každý den šla jiná skupina, vždycky tam byl základ a k tomu se nabalovali další lidé. Proto některý den šlo 5 lidí a některý 260,“ popsal dosavadní cestu prezident Evropské asociace turistických klubů Jan Havelka. Turistická skupina vyrazila na cestu 29. března, dosud urazila 270 kilometrů. Zhruba stovka lidí se k organizátorům akce přidala i na cestě z Chebu do německého Marktredwitz. Základní skupina devíti turistů přešla hranice přes řeku Ohři pod německým hradem Hohenberg.

Je to prakticky takové připomenutí mírové mise z 15. století a souvisí s předsednictvím ČR v Evropě," připomněla jihočeská radní Jana Krejsová. Putování Evropou totiž kopíruje část cesty, kterou před 550 lety vypravil král Jiří z Poděbrad. Jeho švagr Lev z Rožmitálu tehdy ušel společně s dalšími šlechtici a mírovým poselstvím 7 tisíc kilometrů. Poutníci mají v několika etapách před sebou ještě asi 1200 kilometrů. Do Bruselu by měli dorazit koncem června.