Firma chtěla postavit v Jablonci sídliště, teď se soudí

Jablonec nad Nisou - Sto osmdesát milionů korun za zmařenou stavbu malého sídliště chce po jablonecké radnici firma Sen Property. Po odporu místních se totiž ukázalo, že projekt je v rozporu s územním plánem, a v lokalitě tudíž nelze stavět. Radnice v Jablonci ale jakékoli pochybení odmítá a případného sporu se neobává. Věří, že zákon je na její straně.

Sedmnáct tří až pěti patrových paneláků a dvě řady rodinných domů měly nabídnout bydlení pro téměř tisíc lidí. Oblíbená louka na Dolině ale zatím zůstane nezastavěná. Město podle investora odsouhlasilo plán postavit zde paneláky. Jenže územní plán umožňuje maximálně dvoupatrové domy. „Žaloba na město vyjadřuje jen důsledky neschopnosti města unést svou zodpovědnost za nesplnění svých závazků,“ tvrdí zástupce investora Sen Property Marian Jeřábek.

Město se stoosmdesátimilionové žaloby za zmařenou investici Sen Property nebojí. Pochybení odmítá. „Já spíš podezírám firmu z toho, že se projektu zalekla a bojí se, že by v současné finanční krizi přišla o poměrně velké peníze,“ říká starosta Jablonce nad Nisou Petr Tulpa.

Ze sporu má radost třetí vzadu, a to jsou odpůrci paneláků. To oni upozornili na to, že plánovaná výstavba je proti územnímu plánu. Teď paradoxně stojí na straně investora. „Ta firma skutečně přistoupila na požadavky, které dalo město. Absolutně nebyla seznámena s některými dalšími podmínkami, takže si myslím, že radní ušili na firmu boudu. Jednoznačně za to může město,“ uvádí odpůrce výstavby Tomáš Lajdar. „Myslím si, že celá ta situace k tomu směřovala,“ uzavírá odpůrkyně Eva Vojtěchová.