Národní hřebčín v Kladrubech chátrá

Kladruby nad Labem - V Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem se naplno projevuje to, před čím odborníci už před lety varovali. Kvůli nedostatku peněz na údržbu areál rok od roku chátrá, nedávno jmenovaný ředitel Jaroslav Dražan dokonce už mluví o havarijním stavu. V hřebčíně, který je včetně koní národní kulturní památkou, například dva dny netekla voda a nefunguje také kanalizace. Ministerstvo zemědělství už přislíbilo peníze na nejnutnější opravy, na projektech se pracuje a začíná hra o čas.

Má to být chlouba České republiky. Na první pohled upravené výběhy a pastviny i udržované nádvoří, na straně druhé ale zastaralé rozvody, oprýskané omítky a problém s hygienou. Zanedbané opravy se projevují v plném provozu hřebčína. „Jednoho dne nám přestala téct voda v napáječkách, bylo to už poněkolikáté. Zjistili jsme, že havarijní stav po odhalení prasklého vodovodního řádu pochází ještě z c.k. monarchie,“ uvedl ředitel Národního hřebčína v Kladrubech nad Labem Jaroslav Dražan.

Na nejnutnější opravy už ministerstvo zemědělství přislíbilo peníze, 13 milionů půjde do místní porodnice. Další stovky milionů měla hřebčínu obstarat nově zakládaná obecně prospěšná společnost, právníci ministerstva ale plán přehodnotili a nyní navrhují příspěvkovou organizaci. „Cesta příspěvkové organizace je právně jednodušší a řekněme i transparentnější,“ vysvětlil mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Plány obecně prospěšné společnosti s účastí ministerstva zemědělství, kultury a kraje nekončí. Také ona má pro hřebčín shánět peníze, na projektech se ale zatím pracuje. V obou případech začíná hra o čas. „Šance, kdy by hřebčín mohl peníze získat, se výrazně zmenšuje,“ prohlásil bývalý člen dozorčí rady Národního hřebčína, nyní radní Pardubického kraje Miloslav Macela (KDU-ČSL). Hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD) doplnil: „Situace je v této chvíli velmi dramatická. Čas kvapí, regionální operační program musí přijmout projekty do konce letošního roku a výzva na integrovaný operační program je vlastně už vyhlášená.“

Aby hřebčín mohl vůbec začít s rozsáhlými opravami, potřebuje detailní technický popis všech objektů. Geodetické práce zaplatí Pardubický kraj, z rozpočtu už na ně uvolnil 4 miliony korun.