Lenešičtí shánějí peníze na obnovu kostelní věže

Ústí nad Labem - Věž kostela v Lenešicích, která se loni zřítila, bude znovu stát. Zasloužili se o to lenešičtí rodáci, kteří nechtějí, aby dominanta obce zůstala bez své nejkrásnější části. Zatím shromáždili peníze na projekt, ale věří, že se jim podaří sehnat i miliony na výstavbu nové věže. Jejich kostel by si ji totiž podle přesvědčení lenešických rodáků a patriotů zcela určitě zasloužil.

Bude to kostel jen s malou věžičkou.Tak zněly nejčastější úvahy hned potom, co se nejcennější část lenešického kostelíka, románská věž, zřítila k zemi. „My jsme především z finančních důvodů neuvažovali o tom, že by se dostavila věž v původní hmotě a v původní velikosti znovu,“ prohlásil loni v srpnu stavební technik litoměřického biskupství Vladimír Buřt.

Lidé z litoměřického biskupství už byli smířeni s tím, že kostel zůstane bez věže. Dva rodáci z Lenešic se ale postavili proti a založili občanské sdružení na její obnovu. „Naše rozhodnutí je jasné, vždyť je to dominanta Lenešic,“ vysvětluje rodák Zdeněk Plaček z Lenešického okrašlovacího spolku. „Když ta věž spadla, tak se mi srdce zastavilo nad tím, že by na kostele už neměla být. Prostě tam patří,“ dodává další rodák Jiří Plaček. „Když se na ten kostel podíváte, tak bez té věže vypadá strašně,“ přiznává lenešický starosta Karel Nováček.

Lenešičtí rodáci už společně s radnicí a biskupstvím udělali první důležitý krok. Sehnali tři sta tisíc korun na zaplacení projektu. Rekonstrukce věže ale bude stát kolem deseti milionů korun. „Sehnat v dnešní době tyto peníze určitě nebude jednoduché,“ přiznává Jiří Plaček. „Věž bude dostavěna, ty peníze se najdou,“ říká rozhodně starosta Nováček.

Patrioti z Lenešic jsou přesvědčeni, že jejich občanské sdružení dosáhne na peníze, ke kterým by se radnice nebo biskupství nedostaly. O tom, že věž bude znovu stát, nepochybují. Jen nevědí, kdy. „Náš optimistický cíl jsou tři roky, ale ten reálný cíl je pět, šest let,“ odhaduje Zdeněk Plaček.

Jak tvrdí lenešický starosta, kdyby měl být kostel bez historické věže, nemusel by stát v Lenešicích vůbec.