Archeologický průzkum v Novém Bydžově přinesl nálezy celoevropského významu

Nový Bydžov - Zatím nejrozsáhlejší archeologický průzkum na území Nového Bydžova přinesl zajímavé objevy. Archeologové dokonce mluví o unikátních nálezech, poměrně zachovalé základy středověkých staveb je velmi překvapily. Zemina ukrývala i věci, které jsou sice malé rozměrem, ale nikoli významem. Vypovídají o tom, jak se ve městě dříve žilo. Práce archeologů na náměstí v Bydžově brzy skončí, vystřídají je dělníci, kteří tady postaví dům a cenné nálezy skončí v Muzeu východních Čech.

Na místě nalezli archeologové základy středověkého dřevěného domu, pravděpodobně z přelomu třináctého a čtrnáctého století. Hned vedle je přibližně o sto let mladší hnojiště. Jedny z nejzajímavějších věcí se však objevily v centru Nového Bydžova na okraji náměstí. „Rozhodně není mnoho míst, kde by byly středověké situace dochovány v takovém rozsahu. Dodává mu to punc unikátnosti,“ prohlásila archeoložka Kateřina Postránecká. Archeology potěšila rovněž středověká dřevěná studna. „Když přestala fungovat, začaly takové studny obvykle sloužit jako odpadní jímky, takže se začaly zanášet kuchyňským odpadem, rozbitou keramikou,“ doplnila Postránecká.

Zemina ukrývala i věci, které jsou sice malé rozměrem, nikoli však významem. Vypovídají o tom, jak se ve městě dříve žilo. „Zajímavým nálezem je keramická hračka, torzo koníka,“ uzavřela Kateřina Postránecká. Místostarosta Nového Bydžova Bohumil Orel (nestr.) dodal: „Zpočátku jsme z průzkumu radost neměli, nyní však, když jsme zjistili, že nálezy nemají pouze místní, ale celoevropský význam, tak nás to skutečně potěšilo.“ Práce archeologů na náměstí v Bydžově končí, brzy je vystřídají dělníci, kteří tady postaví dům. „V pondělí archeologický průzkum končí a už v úterý nastoupí stavební mechanizace,“ ujistil zástupce investora Richard Rak.

Veškeré cenné nálezy nakonec skončí v královéhradeckém Muzeu východních Čech.