Vysočina se brání likvidaci kojeneckých ústavů

Jihlava - Rušení kojeneckých ústavů chce za každou cenu zabránit Kraj Vysočina. Přidal se tak k odborné veřejnosti, která už dříve vyzvala k otevřené diskusi, a posílá stížnost na ministerstvo práce a sociálních věcí. Například Jihlava má úplně nové zařízení pro děti do tří let - a nechce ho zavírat.

Dětské centrum Jihlava se stará o třicet odložených či odebraných kojenců a batolat z celé republiky. V loňském roce nechal kraj zařízení kompletně zrekonstruovat a moderně vybavit za 27 milionů korun. Teď ho chce ministerstvo zrušit. „Ještě loni říkal ministr Heger ano, tímto způsobem postupujte, dnes se říká, že do roka a do dne to možná budeme prodávat,“ stěžuje si náměstek hejtmana Libor Joukl.

Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívové jsou děti, které v takovém zařízení stráví nějakou dobu, pobytem mnohdy postiženy na celý život. Dvě třetiny dětí v kojeneckých ústavech mají ale zdravotní handicap a do ústavů se dostávají v zuboženém stavu. Jejich biologičtí rodiče o ně zájem nejeví. „Tyto děti potřebují péči odborníků,“ říká ředitelka jihlavského dětského centra Ivana Ryglová. „Takové děti budou samozřejmě v jistém typu zařízení, ale nikoli v kojeneckých ústavech,“ uvedla mluvčí Plívová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

O adopce je v dětském centru velký zájem, čeká se na ně i několik let. Jenže u většiny dětí adopci biologičtí rodiče nepovolí. „A o pěstounskou péči zájem není, protože je pořád strach z intervence biologické rodiny,“ upřesňuje Ryglová. Ministerstvo chce mít v Česku tři a půl tisíce profesionálních pěstounů. Slibuje si od toho úspory a hlavně přiblížení se celosvětovému trendu.

Podle dětských lékařů a sociálních pracovníků je ale velké riziko, že noví pěstouni budou chtít dítě do výchovy jen kvůli penězům. Ministerstvo jim totiž slibuje až 32 tisíc měsíčně, podle počtu vychovávaných dětí a jejich případného postižení.