Písecké Bakaláře se proměnily v odpočinkovou zónu

Písek - Spor o úpravu píseckých Bakalářů definitivně skončil. Lokalita v historickém centru města se proměnila v odpočinkovou zónu. Její obnova stála 31 milionů korun. Zpozdila se o téměř pět let kvůli odpůrcům kácení vzrostlých kaštanů. Přestože se část původní aleje podařilo zachovat, spokojeni nejsou. Plocha má nové dláždění, objevují se tady kamenné lavičky i kované prvky. Pokácené stromy nahradily několikametrové sazenice. Zástupci města slaví.

Členové sdružení Lípa 2000 proti kácení kaštanů před 2 lety protestovali, zasáhla policie. Radnice měla veškerá povolení v pořádku a dřevorubci tak mohli pokračovat v práci. Na místě nakonec zůstalo několik původních kmenů. Radnice v čele se starostou Miroslavem Sládkem (ODS) hovoří o kompromisu, odpůrci kácení o prohře.

Částečně zklamaní jsou architekti, chtěli vysadit celou novou alej. Architekt Karel Lapka argumentuje tím, že alej byla dlouho zanedbávaná. Rekonstrukce Bakalářů navázala na obnovení blízkých parkánů a na vybudování promenády kolem Otavy a historického centra. Promenáda je teď téměř dokončena. Radnice si slibuje větší přísun turistů.