V Pardubicích začala stavba nákupního megacentra

Pardubice - V centru Pardubic začali stavět obchodně zábavní centrum za miliardu korun. Pozemky získal izraelský investor za výhodnou cenu, která je až osmkrát nižší než je běžné. Veřejnou podporou se zabývala Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pochybení magistrátu ale úřady neshledaly.

Padesát tisíc metrů čtverečních zastavěné plochy, multikino s osmi promítacími sály, obchody, restaurace a kavárny. Tak vypadá nové centrum, které na Masarykově náměstí staví izraelský investor. Pozemky získal od města za výhodnou cenu. Ušetří kolem padesáti milionů korun. „Podmínkou výběrového řízení nebyla nabízená kupní, nebo tedy prodejní cena, ale koncept a celková investice,” vysvětluje cenový rozdíl Renata Součková, zástupkyně ředitele firmy Afieurope.

„Město uspořádalo soutěž na pronájem pozemků s následnou výstavbou a zvítězila firma Afieurope, která tam tu cenu 300 korun za metr čtvereční nabídla,” potvrzuje primátor města Jaroslav Deml. Kupní cenu pozemků na Masarykově náměstí posuzovala Evropská komise i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). S ohledem na budoucí přínos obchodně zábavního centra nebyly námitky.

„My se domníváme, že tato investice tomu kraji prospěje, že se jedná o podporu na počáteční investici, vzniknou nová pracovní místa, nebude ohrožena konkurence,” hodnotí výběr firmy předseda ÚOHS Martin Pecina. „S novým centrem vytvoříme také 500 nových pracovních příležitostí. Věříme, že sehnat zaměstnance mezi místními lidmi nebude takový problém,” dodává k výhodám stavby generální manažer investorské firmy David Halfi.

Položení základního kamene předcházela složitá jednání o parkovacích místech i konečné podobě komplexu. Výstavbu zbrzdilo také odvolání majitelů sousedního hotelu Labe. „Každá stavba znamená určité omezení nebo negativní ovlivnění životního prostředí, nicméně já doufám, že lidi toto pochopí,” dodává primátor Deml.

Nové obchodně zábavní centrum chce investor otevřít na jaře roku 2008. Palác Pardubice by podle odhadů mělo denně navštívit 25 tisíc lidí.