Inspekci vadí sporná skládka odpadu

Ústí nad Labem - Milion korun pokuty má zaplatit kladenská společnost Eurosup, která u Vrbičan na Lounsku provozuje skládku. Podle inspekce životního prostředí uložila odpad jinak, než měla. Kopec s odpadky je výrazně vyšší, než měl být. A inspekce tvrdí, že se může bortit a dál poškozovat životní prostředí. Firma však tyto úvahy odmítá, tvrdí, že je skládka bezpečná a hrozí případným soudním sporem.

Kopce k Českému středohoří patří. Ten, který vyrostl u Vrbičan, ale neměl podle inspekce životního prostředí vůbec vzniknout. „Těleso skládky bylo navršeno o deset metrů výše, než bylo v původní projektové dokumentaci,“ tvrdí Jiří Turek z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. „Co se týče kapacity skládky, ta byla plánována na sto šedesát tisíc kubíků a tato kapacita bude dodržena,“ zdůrazňuje jednatel firmy Eurosup Vladimír Leština.   

Skládka měla jen mírně vystupovat nad terén. Její majitelé proto čelí podezření, že na haldu nasypali více odpadu, než měli. „Patrně došlo kdysi ke špatnému počítání nebo jsme špatně skládku hutnili, protože uložené kubíky souhlasí,“ zdůrazňuje Vladimír Leština. „Těch deset metrů navíc je znát a také se jedná o nebezpečný odpad,“ říká Jiří Turek.  

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Lidem z Vrbičan nový kopec nevadí. Peníze, které obec od kladenské společnosti dostává, vzhledu vesnice pomohly. Bezpečnost skládky musí podle starosty posoudit odborníci. „Dnešní stav skládky je v klidu a v pohodě,“ uvádí starosta Vrbičan Josef Henych.   

Podle posudků inspekce se ale špatně vytvarovaná skládka může zbortit a toxické látky mohou uniknout do spodních vod. „V žádném případě nemůže dojít k sesuvu půdy,“ ujišťuje Vladimír Leština. „Naše výhrady platí a je to potvrzeno i Ministerstvem životního prostředí ČR,“ dodává Jiří Turek. „Budeme se dále bránit soudní cestou,“ uzavírá jednatel Leština. 

Inspekce původně zvažovala, že majiteli skládky také nařídí, aby kopec, který neměl vzniknout, znovu odtěžil. „Nicméně jsme nakonec došli k názoru, že by to nebylo účelné,“ vysvětluje ředitelka ČIŽP v Ústí nad Labem Jana Moravcová. Další převážení už jednou uloženého odpadu by totiž podle inspekce znamenalo pro životní prostředí větší hrozbu, než špatně vytvarovaná skládka.