Potápěči čistí koryta řek i přehrady

České Budějovice - Amatérští potápěči o víkendu čistí některé řeky a přehrady. Na jihu Čech pracovali na Malši. Radnice takové akce vítají. Řeky jsou podle starostů stále plné odpadu a téměř se nečistí. Povodí Vltavy však kritiku odmítá. Do úklidu říčního dna investuje ročně miliony korun. Čistí nejen koryta řek, ale i přilehlé pozemky.

Výsledkem téměř šestihodinové práce pod hladinou je hromada odpadu u malého jezu v centru Českých Budějovic. „Našli jsme skoro celé auto plný harampádí, židle, kola, plechovky,“ vypočítává potápěčský instruktor Karel Exl. 

Muži v neoprenech jsou na Malši již podruhé. Působili také v Chorvatsku, kde pomáhali čistit některé přístavy. Na české řeky a jezy se zaměřili především proto, aby ochránili vodáky a plavce před zraněním. „Kontakt se zrezivělým předmětem je nepříjemný a nebezpečný jak pro vodáka, tak i pro plavce,“ připomíná Exl. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři ročně investují do čištění řek miliony korun. Bagrují nánosy bahna, odklízejí popadané stromy, odstraňují další překážky. Odmítají proto tvrzení, že uklízejí málo. „Povodí Vltavy provádí čištění koryta, toku i přilehlých pozemků průběžně v rámci své běžné činnosti,“ připomíná mluvčí Povodí Vltavy Petra Krainová. 

Malše není jediným místem, které letos potápěči vyčistí, zaměří se také na Lipenskou marinu. O čistou vodu a návrat rekreantů usiluje i Plumlovská přehrada na Prostějovsku. Dřív koupající odrazovala špinavá voda plná sinic. „Dnes lze konstatovat, že voda je vhodná ke koupání, čili nehrozí poškození zdraví koupajících se osob,“ potvrzuje vedoucí oddělení hygieny obecné a komunální KHS Olomouc Eva Čehovská. 

Současný stav je výsledkem rozsáhlých opatření, která Olomoucký kraj společně s vodohospodáři zavádí už od roku 2007. Sinicím se totiž v posledních letech v přehradě nebývale daří hlavně díky živinám, které se sem dostávají z přítoků. Pomoci má zhruba sedmnáct dlouhodobých opatření. „Povodí Moravy je samozřejmě připraveno udělat aspoň ty kroky, kterých je schopno,“ uvádí vedoucí útvaru zahraničních vztahů a marketingu Povodí Moravy Pavel Bíza. „Podporujeme odkanalizování odpadních vod v obcích, čistírny odpadních vod na přítocích k Plumlovské přehradě a jiné akce. To všechno by mělo směřovat k tomu, aby se Plumlovská přehrada nemusela stále potýkat se špatnou kvalitou vody,“ zdůrazňuje náměstek hejtmana Olomouckého kraje Pavel Horák.  

Dobré ekologické podmínky v povodí musí vodohospodáři zajistit kvůli požadavkům Evropské unie nejpozději do roku 2015. Celkové náklady přesáhnou stamiliony korun.