Pražští strážníci kontrolovali dětská hřiště, jestli tam nejsou stříkačky

Praha - Pražští strážníci vyrazili zkontrolovat dětská hřiště a pískoviště, jestli se tam nepovalují použité injekční stříkačky, jehly, léky a další nebezpečné věci, které po sobě zanechávají narkomani. Prošli celkem 238 lokalit, našli 81 stříkaček a 42 jehel, což je méně než při poslední kontrolní akci loni na podzim. Kontrola probíhá pravidelně několikrát do roka a dvoučlenné hlídky mají namířeno do všech městských částí.

Akce Injekční stříkačky - bezpečná a čistá pískoviště se koná letos už po sedmé. Strážníci vždy ráno dostanou instruktáž od útvaru prevence kriminality a poté se vydají na dětská hřiště. Kvůli možné nákaze jsou vybaveni rukavicemi, stříkačky sbírají pinzetou a mají na ně speciální minikontejner, který se po skončení sběru uzavře a převeze k odborné likvidaci. Například ve čtvrté městské části stříkačky zničí infekční oddělení krčské nemocnice.

Podle ředitele městské policie pro Prahu 4 Reného Štýbra se stříkačky najdou kromě hřiště i v ulicích nebo parku, na hřišti jsou ale kvůli dětem nejnebezpečnější. Na samotného narkomana tam ale narazit spíše nelze - podle Štýbra jsou rizikem okrajové části města. „Kde je otevřená drogová scéna, kde je hodně lidí, to znamená centrum, Můstek, Muzeum, okolí Anděla, Karlovo náměstí,“ dovypočítává notoricky známá shromaždiště narkomanů streetworker Aleš Herzog ze sdružení Sananim.

Studio 6 - Kontrola dětských hřišť (zdroj: ČT24)

Loni se v Praze vyměnilo přes dva miliony injekčních setů 

Právě streetworkeři strážníky často doprovázejí. Pomáhají jim například při komunikaci. „Je dobře, když jako za první republiky policisté pořádně projdou svůj rajon,“ myslí si Herzog. Sice je podle něj odhození stříkačky na dětské hřiště odsouzeníhodné, stává se to ale minimálně a sdělovací prostředky každý takový nález prý zbytečně medializují. Streetworker se pohybuje mezi drogově závislými a kromě toho, že jim bezplatně vymění použitou jehlu za novou a snižuje tak přenos různých chorob, žloutenkou počínaje a virem HIV konče, se je snaží motivovat k tomu, aby s drogou přestali. V objemu dvou milionů a dvě stě tisíc vyměněných injekčních setů loni v Praze považuje stovky, které strážníci naleznou, za marginální. Herzog si také pochvaluje, že je „klienti“ většinou, na rozdíl od policie, akceptují.

Loni strážníci zkontrolovali téměř dvě stě padesát pískovišť, našli přitom skoro sto padesát stříkaček a přes stovku jehel.