V Bohách se volilo od loňska už potřetí, zřejmě ne naposled

Bohy - Už potřetí se v obci Bohy na severním Plzeňsku konaly volby. Hlasování proběhlo o víkendu a už teď je jasné, že znovu skončí u soudu. Loňské i dubnové volby zrušil krajský soud kvůli účelovému přihlašování voličů. Lidi, kteří se tam na jaře zaregistrovali údajně jen kvůli volbám, figurují v obci i nadále, a podle toho také poslední volební výsledek dopadl.

V minulém roce před volbami si starosta Antonín Levý přihlásil do obce devět příznivců a odpůrce odmítl. Kvůli tomu čelí obvinění ze zneužití pravomoci. Před dalšími volbami v dubnu tohoto roku už nové občany nepřihlašoval starosta, ale úřad v Kralovicích. Toho využili jeho političtí oponenti a malá vesnička se rázem rozrostla o 48 lidí. Při hlasování pak starosta Levý neměl žádnou šanci.

Znovu se šlo v Bohách k urnám tuto sobotu, tentokrát se počet voličů nijak dramaticky nezměnil. „V obci Bohy nedošlo k zásadní změně v počtech obyvatel. V sobotu bylo 135 oprávněných voličů,“ upřesnil vedoucí odboru organizačního a správního z Městského úřadu v Kralovicích Oldřich Zelený. Volební účast dosáhla téměř 93 procent, přišlo jich 125. „Mělo by být pět členů zastupitelstva ze strany naší a dva členové ze strany starosty,“ dodává pak k výsledkům obyvatelka Bohů Vendula Soukupová.

Reportáž Miroslavy Vildové (zdroj: ČT24)

Nezměněný počet voličů ale znamená, že v Bohách zůstali i ti, co se na jaře do obce účelově přihlásili. Proto visí ve vzduchu další napadení voleb u soudu. „Myslím, že by to k soudu mělo jít, aby tu nerozhodovali lidé, kteří tu vůbec nejsou,“ tvrdí bývalý místostarosta Ladislav Konvalinka (Nez.). Podle místopředsedy Krajského soudu Václava Roučky nabízí jediné řešení situace novela zákona a legislativním stanovení nových podmínek.