V Ostravě vykolejil osobní vlak, zranilo se 7 lidí

Ostrava - V Ostravě vykolejil osobní vlak jedoucí z Českého Těšína do Opavy. Ve vlaku podle policie cestovalo pět desítek lidí. Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla se zranilo šest cestujících a jeden strojvedoucí. Všechny přepravil z místa náhradní vlak. Nehoda se stala na okraji Ostravy v lese mezi zástavkami Ostrava-Svinov a Ostrava-Vítkovice. Záchranáři měli problém se na odlehlé a nepřístupné místo dostat.

K havárii došlo večer okolo půl osmé a podle dostupných informací šlo o vlak City Elefant, který v daném úseku měl projíždět rychlostí od 60 do 80 kilometrů v hodině. Po vykolejení tam narazila lokomotiva do sloupu.

Podle mluvčí ČD Kateřiny Šubové byl nejvíce zraněný strojvedoucí. „Drážní inspekce provádí na místě prvotní ohledání, zajištění potřebných dat a pořízení fotodokumentace. Jednou z možných příčin nehody je selhání lidského činitele,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Doprava byla v uvedeném úseku zastavena. Zdravotníci převzali zraněné na zastávce ve Svinově, kam je převezla náhradní vlaková souprava.

Vstup Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

„Na místě jsme vůbec nezasahovali,“ řekl Humpl. Podle něj čtyři pacienti skončili v péči lékařů ostravské fakultní nemocnice a jeden pak v Městské nemocnici Ostrava Fifejdy. Jeden člověk utrpěl těžká poranění hrudníku. Další dva byli zraněni středně a dva lehce. „Další dva zraněné jsme ošetřili na místě. Jejich zdravotní stav ale nevyžadoval transport do nemocnice,“ uvedl Humpl. Podle něj nikdo ze zraněných nebyl v době zásahu v ohrožení života.

Škoda způsobená vykolejením vlaku přesáhne podle Drážní inspekce deset milionů korun. Na trati byla v noci částečně obnovena doprava. Příčinu nehody dál zjišťují inspekce i policie. Stále se jako pravděpodobné jeví selhání lidského faktoru, v tomto případě strojvedoucího, který byl při nehodě vážně zraněn. Informoval o tom mluvčí inspekce Drápal. Podle něj se škoda na vlaku pohybuje okolo deseti milionů korun. Dalších 300 tisíc korun si vyžádá oprava poškozeného kolejiště.