Šumavská střediska se připravují na zimu

České Budějovice - Zima opravdu přichází. Správci horských středisek proto finišují s přípravou na novou sezonu. Provozovatelé center na Šumavě investovali do rozšíření systému umělého zasněžování desítky milionů. Zvětšili také některé sjezdovky a vybudovali nové lanovky. Lyžaři proto musejí počítat s mírným zdražením. Ceny permanentek vzrostly o pět procent.

Na Lipně provádějí poslední kontrolu lanové dráhy. Obalují sloupy, testují také nový bezdotykový odbavovací systém. Správci čekají na první mrazy, aby mohli spustit sněžná děla. Pracovník lyžařského areálu Daniel Kápička upřesňuje, že se začne zasněžovat, až bude teplota kolem -5 stupňů.

Právě do výroby technického sněhu provozovatelé centra letos investovali 37 milionů korun. V Kramolíně mají 20 nových děl, kanóny samy reagují na změnu teploty a vlhkosti. „Potrubím sem jde voda z jezera a je to vlastně srdce celého zasněžování,” dodává Daniel Kápička. Zástupce lyžařského areálu na Lipně Antonín Kolář potvrzuje, že s tímto arzenálem upraví celý areál během čtyř dnů.

V Lipně rozšířili sjezdovky o 3 hektary, také v Zadově upravili před sezonou terén. Navíc postavili v areálu novou lanovku, kterou spustí v prosinci. Správci středisek letos zvýšili ceny skipasů. Ve srovnání s minulou sezonou v průměru o 5 procent. Ředitel areálu v Lipně Luboš Krejsa vysvětluje, že se v ceně nejvíce projevilo zdražení energií.

Poslední zimní sezona patřila k rekordním, trvala přes 130 dnů. Do šumavských středisek zamířily statisíce lyžařů. Oslovení správci center odhadují, že letošní sezonu zahájí nejpozději na přelomu listopadu a prosince.