Ústí nad Labem: Kamery budou monitorovat i problematické Předlice

Ústí nad Labem - Magistrát v Ústí se chce bránit přílivu sociálně slabých lidí z jiných měst a ze Slovenska. Do Ústí se v posledních letech přistěhovaly stovky takových lidí a většina z nich bydlí u příbuzných. Plánuje tak ve čtvrti instalovat bezpečnostní kamery. Vvizikových částech Předlic by se měly objevit už příští rok.

Hluk, zápach a nepořádek. Tak vypadají některé části ústecké čtvrti Předlice. V kdysi luxusních domech teď bydlí početné rodiny především Romů. Kolik se jich v posledních letech na Ústecko přistěhovalo hlavně ze Slovenska, nikdo přesně neví. Vedení města to odhaduje na stovky.

„Jednáme v tuto chvíli, jakým způsobem minimálně monitorovat a omezovat tento negativní jev,“ říká k situaci primátor Ústí Jan Kubata (ODS). „Oni jedou na dlouhodobou návštěvu, kde se vlastně zdrží rok, dva, tři,“ vysvětluje přistěhovalectví Jan Novotný z ústecké městské policie. Primátor Kubata dodává: „Odpověď je jasná: 'My jsme tu pouze na návštěvě.' A my musíme prokázat, že tu na návštěvě nejsou.“

„Když vyjdeme ze statistik, tak z deseti zadržených Romů, kteří odcizují barevné kovy, jich je osm ze Slovenska,“ stěžuje si Jan Novotný, který v ústecké městské policii zastupuje ředitele.

Radnice ale přiznává, že nemá způsob, jak dalšímu přistěhovávání Romů ze Slovenska zabránit. Na nové obyvatele si stěžují i starousedlíci. „Oni se nesnáší s našimi místními Romy, takže často dochází i k fyzickému napadení,“ tvrdí policista Novotný.

Radnice chce do míst, kde bydlí víc sociálně slabých, rozšířit kamerový systém. Kamery tak budou postupně dohlížet na Krásné Březno, Neštěmice nebo právě Předlice. „Projekt je do roku 2010. Kamer potřebujeme víc a samozřejmě ho máme v těch prvních obdobích určený právě pro ty problematické lokality v našem městě,“ popisuje plán primátor Kubata.