Studenti si vyzkoušeli únik z nové haly

Karlovy Vary - Týden před otevřením nové multifunkční arény prověřovali karlovarští záchranáři její bezpečnostní systém. Desítky hasičů a policistů zkoušely za pomoci studentů, kteří představovali diváky, evakuaci budovy s největší kapacitou diváků v Karlovarském kraji. Simulované cvičení sice proběhlo podle plánu, ale podle hasičů by skutečný zásah mohli zkomplikovat neukáznění řidiči před halou.

Hlediště v nové hale dopoledne obsadilo přibližně šest set studentů. To je pouhá desetina maximální kapacity diváků. Po vyhlášení poplachu museli všichni co nejrychleji ven. Mezi diváky byli i dva muži na vozíku. „Ta místa pro vozíčkáře jsou blízko evakuačních dveří, takže si myslím, že kdyby došlo ke skutečné evakuaci, tak by nás ti zdraví asi neušlapali,“ hodnotí výsledek cvičení vozíčkář Miroslav Hrbek. „Ti lidé to zvládli zhruba do pěti minut. Vozíčkáři se trochu zdrželi, ale nevíme, jaké to bude, když tu bude sedm tisíc lidí,“ naznačuje možné riziko velitel zásahu Jiří Buček z Hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.  

Po úspěšné evakuaci k aréně přijeli první hasiči. Ti se museli rychle zorientovat v nové budově a prohlédnout všechny prostory, kde by mohli v případě skutečného požáru zůstat zranění. Záchranné práce velitel zásahu řídil z centrálního pultu. Mohl k tomu využít i vnitřní kamerový systém. „Na hokejovém zápase jsou sice úplně jiné emoce, ale jakýsi vzorek chování lidí se z toho pro nás samozřejmě vyvodit dá,“ shrnuje závěry z celé akce náměstek ředitele HZS Karlovarského kraje Oldřich Volf.  

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Nová aréna má celkem sedmnáct východů do únikových prostor. Podle hasičů by to v případě plně obsazené haly mělo stačit divákům, aby opustili budovu během několika minut. Ředitel arény se ale obává možných komplikací venku. „Pokud by došlo k podobné situaci, tak zřejmě nejužší místo bude výjezd a odjezd všech diváků z parkovišť,“ neskrývá obavy ředitel KV Arena Zdeněk Sysel.

Nová karlovarská aréna stála podle radnice jeden a čtvrt miliardy korun. Právě kvůli takto vysokým nákladům je stavba od začátku terčem kritiky řady opozičních zastupitelů. Karlovarští hokejisté však svou jistotu mají: mistrovský titul budou po dlouhém čekání obhajovat ve zbrusu novém stánku.