Chomutovští radní znovu čelí kritice kvůli Kamencovému jezeru

Chomutov - Zastupitelé Chomutova schválili další kontroverzní smlouvu. Ta se týká opravy vodovodu v areálu Kamencového jezera za dva miliony korun. Areál má v pronájmu chomutovský radní Zdeněk Fojtík, opozice a část obyvatel se proto na vedení města zlobí. Z peněz daňových poplatníků prý město pomáhá soukromé firmě, která navíc patří právě jednomu z radních. Vlna nevole se zvedla už loni, kdy město areál pronajalo na 50 let té samé firmě za podezřele výhodných podmínek.

Členka hnutí Nespokojení občané Marie Kindermannová nazývá opravy vodovodu soukromou kampeličkou, při tak velkém objemu peněž se prý část někde ztratí. „Já bych řekla, že to je velká domů, protože oni opravdu bohužel mají prsty na finančních tocích.“

Tomuto nařčení se ale jak podnikatel, tak zástupci města brání. Oponenti prý neznají podrobnosti. „Možná je to tím, že nebyli seznámeni přesně se zněním nájemní smlouvy nebo nerozumí tomu, když cizí subjekt investuje do vlastnictví jiného subjektu,“ domnívá se náměstek primátorky Jan Řehák. Jenže podle Kindermannové dostane radní Fojtík při ukončení nájmu od města všechny peníze, které do areálu investoval.

Reportáž Ladislava Jakuba (zdroj: ČT24)

Zastupitel Ladislav Drlý (KSČM) zase upozorňuje, že u opravy vodovodu vznikne problém s tím, že půjde o jednu investici, která ale bude mít dva majitele. A vodovod prý bude možné využívat jen tehdy, když se oba majitelé shodnou. Náměstek primátorky ale oponuje: „Vlastníkem vodovodu je město Chomutov, nájemce CV Relax pouze tento vodovod užívá.“

Firma CV Relax platí ročně za pronájem 250 tisíc korun a v areálu musí proinvestovat 50 milionů. Od Ústeckého kraje už ale dostala další minimálně 10milionovou dotaci - není proto vyloučené, že budou nespokojení obyvatelé a opozice znovu protestovat.

Vlna protestů proběhla v Chomutově i loni, když radní přiklepli areál Kamencového jezera na 50 let firmě CV Relax. Firma má ročně platit za pronájem jen 250 tisíc korun, a přitom bude mít zisky jak z koupaliště, tak z hotelu a kempu. Na nesrovnalosti upozornila v květnu reportáž v pořadu České televize Reportéři ČT a případem už se zabývá i policie.

Kamencové jezero
Zdroj: ČT24