Na Rabí se ocitnou návštěvníci ve středověku

Rabí - Západočeský hrad Rabí nemusí o přízeň turistů příliš bojovat. Pověst o tom, jak zde přišel o oko Jan Žižka, zná snad každý. Ročně sem kvůli ní zavítají tisíce lidí. I přesto ale hrad chce lákat i z jiných důvodů. Proto zde pro turisty připravili novou interaktivnější prohlídku, která má návštěvníkům přiblížit, jak se na hradě žilo ve středověku.

V době nabité technologiemi turistům už nestačí jen klasická prohlídka s průvodcem. Na Rabí ji proto udělali interaktivnější, aby se návštěvníci vcítili do toho, jak se kdysi na hradě doopravdy žilo.

„Chtěli jsme prohlídku trošku okořenit, udělat ji živější. Průvodce je po šesti, sedmi prohlídkách denně už dost unavený,“ vysvětluje kastelán Michal Novák. Průvodcům proto pomáhají přiblížit dřívější atmosféru středověké výjevy, které na návštěvníky čekají v tajemných hradních zákoutích. Hrad navíc představil i zbrusu nové webové stránky a novou podobu propagačních materiálů.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

A komu by to nestačilo, může navštívit i jiné akce v prostoru hradu. O víkendu se tu například konal tradiční koncert Vlasty Redla, který sem jezdí každý rok především proto, že tu může vyrazit na houby.

Navíc mají na Rabí i další kulturní lákadlo - představení Včelnice, které se v době letních prázdnin hraje v netradičním prostoru hradního příkopu. Ranní ptáčata se zase mohou zúčastnit prohlídky hradu za východu slunce.

Hrad Rabí

Rabí je jednou z nejrozsáhlejších českých hradních zřícenin. Pyšní se jedním z nejvyspělejších obranných systémů své doby v Evropě. Hrad byl založen okolo roku 1300. Ročně ho navštíví osmdesát tisíc lidí.

Co je správně Rabí nebo Rábí?

Obec i hrad se jmenují krátce Rabí. Na hradě tvrdí, že je to jedno, ale všichni stejně říkají dlouze Rábí.