Mladá Boleslav odkrývá archeologické památky

Mladá Boleslav - Kvůli archeologickému nálezu bude mít nejméně o čtyři měsíce zpoždění plánovaná rekonstrukce Staroměstského náměstí v Mladé Boleslavi. Na místě, kde by měl stát nový parkovací dům, se našly desítky významných pozůstatků a výzkum proto musí pokračovat. Kromě zpoždění to ale pro město znamená i statisíce korun navíc.

Odpočinková zóna, tryskající fontány, interaktivní prvky pro děti - na takto modernizované Staroměstské náměstí si obyvatelé Mladé Boleslavi budou muset ještě počkat. Výzkum odhalil, že jde o archeologicky velmi cennou lokalitu. Našla se tu keramika z 12. století i pozůstatky středověké měšťanské zástavby, například sklepy domů, zdi, nádvorní zástavba nebo studny.

Náměstek primátora města Adolf Beznoska (ODS) sdělil, že z hlediska rekonstrukce náměstí se jedná o značnou komplikaci. Předběžný archeologický průzkum začal v parku, kde dříve stávala budova hejtmanství. Po rekonstrukci by tu měl vyrůst parkovací dům. Bude to ale minimálně o 4 měsíce později, než radní předpokládali.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Záchranný archeologický průzkum si navíc vyžádá i další peníze - a půjde o statisíce. Jen za prvních pět dní práce už město zaplatilo 90 tisíc korun. Zástupci města slibují, že se budou snažit dodržet termín 30. září 2010, kdy by se rekonstrukce Staroměstského náměstí měla chýlit k závěru.